Keski-Suomen pelastuslaitos

Keski-Suomen pelastuslaitos

Projekti toteutettiin vuonna 2016 Keski-Suomen pelastuslaitokselle. Tavoitteena oli parantaa päällystön hyvinvointia, erityisesti fyysisen kunnon osalta. Projekti alkoi syyskuussa kuntotestauksilla ja -kartoituksella. Niiden pohjalta tein valmennussuunnitelman ja asetin yksilölliset tavoitteet. Valittavissa oli kaksi suuntaa: kestävyyskuntopaketti tai lihaskuntopaketti.
Kestävyyskuntopaketissa valittava oli kaksi vaihtoehtoa, polkupyöräergometri ja juoksumattotesti. Kummassakin testissä käytettiin kolmen minuutin kuormia, joiden välissä otettiin sormenpäästä verinäyte, josta analysoin laktaattipitoisuuden. Testaustavan valitsin jokaiselle yksilöllisesti sopivaksi, aikaisemman harjoitustaustan perusteella. Lihaskuntopaketissa valittavana oli niin ikään kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen oli Firefit-pelastajille suunnattu lihaskuntotesti aikaa vastaan (yksi minuutti). Patteristossa oli penkkipunnerrus 45kg, jalkakyykky 45kg, vatsalihakset sekä käsinkohonta vastaotteella.

Toinen lihaskunto patteristo oli niin ikään aikaa vastaan (30 sekuntia). Toistokyykky omalla painolla, etunojapunnerrus, vatsalihakset, selkälihakset. Näistä vaihtoehdoista valitsin jokaiselle sopivan testaustavan.

Ensimmäisessä vaiheessa tein ohjelmat jokaiselle kuudeksi viikoksi, jonka jälkeen oli tapaaminen, jossa käytiin läpi harjoittelua ja sen onnistumista. Tämän jälkeen laadin uuden kuuden viikon jakson, jossa teimme muutoksia ohjelmaan. Tällä varmistettiin kunnon nousujohteinen kehittyminen koko projektin aikana. Jaksojen jälkeen toistimme samat kuntotestit uudelleen. Jokaisen tuloksen kohdalla arvioin, kuinka olimme onnistuneet harjoittelussa. Kukin sai arvokasta tietoa, miten keho reagoi tämän tyyppiseen harjoitteluun.

Tavoitteet jotka asetimme projektille alussa, täyttyivät mielestäni kirkkaasti. Kaikki osallistujat saivat kuntonsa nousemaan, jonka johdosta työssäjaksaminen parani huomattavasti.